Ce sunt canabinoizii?

Unde se găsesc canabinoidele?

Canabinoizii se găsesc în planta de canabis. Studiile arată că planta de canabis produce între 80 și 100 dintre acestea, precum și aproximativ 300 de alte substanțe chimice (nu canabinoizi). Există trei tipuri de canabinoizi pe care oamenii îi folosesc: industrial, medicinal și sintetic.

Unele dintre cele mai cunoscute, cercetate și utilizate în diverse preparate sunt: tetrahidrocannabinolul (THC), substanța chimică responsabilă de efectele psihoactive ale canabisului, care produce o senzație de euforie, și canabidiolul (CBD), care, spre deosebire de THC, are un efect antipsihotic, capabil să controleze efectele psihoactive ale THC.  Studiile și experiența pacienților arată că CBD poate ajuta la ameliorarea unei game largi de dureri, simptome de boală, inflamații și multe alte afecțiuni.

Sistemul endocannabinoid

Sistemul endocannabinoid este un sistem unic în corpul nostru, localizat în creier, care afectează multe funcții importante ale corpului nostru, inclusiv: memoria, somnul, apetitul, starea de spirit și multe altele. Sistemul este alcătuit din molecule – canabinoizi – și din căile prin care acestea interacționează. Canabinoizii acționează prin interacțiunea cu receptori specifici localizați în diferite părți ale sistemului nervos central. Cu alte cuvinte, canabinoizii reglează modul în care comunică celulele – trimiterea, primirea și procesarea informațiilor (mesaje).

Utilizarea pe piață a canabinoizilor

Canabinoidele sintetice și ilicite sunt cel mai adesea vaporizate, fumate sau vaporizate. Între timp, canabinoizii farmaceutici sau medicali sunt utilizați ca materii prime pentru a produce anumite medicamente: lichid, ulei, oral, spray etc. De asemenea, sunt dezvoltate diverse geluri și loțiuni pentru aplicarea pe pielea feței și a corpului.

Efectele canabinoizilor asupra organismului nostru

Efectele anumitor canabinoizi variază în funcție de modul în care sunt administrați. De exemplu, atunci când se fumează sau se folosește vaporul, efectele pot fi resimțite în doar câteva minute. În timp ce mestecatul sau mâncatul poate dura de la o jumătate de oră până la câteva ore.

În funcție de tipul de produse care conțin canabinoizi pe care le folosiți, este important să rețineți că efectele vor varia. Acest lucru se datorează faptului că unii canabinoizi sunt psihoactivi, cum ar fi THC, provocând: euforie, râs spontan, creșterea poftei de mâncare, uscăciune a gurii. Celălalt tip este reprezentat de canabinoidele nepsihoactive, cum ar fi CBD, CBG.

Canabinoidele și alte medicamente

Atunci când produsele din canabis sunt luate împreună cu alcool sau cu medicamente eliberate pe bază de rețetă sau fără prescripție medicală, efectele sunt imprevizibile și pot varia de la o persoană la alta. Consumul simultan de alcool și de produse care conțin canabinoizi poate provoca greață, vărsături, panică, anxietate și paranoia.

Unele persoane folosesc produse care conțin canabinoizi cu scopul de a scăpa de dependența de medicamente sau droguri precum amfetamina sau ecstasy. Cu toate acestea, amestecul acestor substanțe este asociat cu o scădere a motivației și cu probleme de sănătate mintală.

Utilizarea canabinoizilor psihoactivi poate fi periculoasă dacă aveți probleme de sănătate mintală, probleme cardiace sau dacă sunt administrați împreună cu alcool sau alte droguri foarte stimulante.

Înainte de a utiliza produse care conțin canabinoizi, este important să consultați un medic care vă poate evalua starea și vă poate recomanda/nerecomanda produsele care conțin canabinoizi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

GermanSpainSwedishFrenchItalyDutchPolandCzechDanishFinlandRomaniaIrelandHungarySlovakiaEstoniaLatviaLithuaniaSlovenia